vineri, 30 noiembrie 2012

1 DECEMBRIE

 http://www.calameo.com/read/0018834884acddee79821




La mulți ani, dragi copii, la mulți ani, români, la mulți ani, ROMANIA!


Nicolae Iorga spunea:  "Un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții".

„O naţie care nu-şi cunoaşte şi respectă istoria e sortită pieirii”.

joi, 29 noiembrie 2012

Chimia, o materie interesantă




Moto:
    ,,În natură nu poate exista nici haos, nici dezordine, trebuie să existe o lege fundamentală care să ţină cont de diferenţele şi asemănările existente între elemente.”
                                                   D. I. Mendeleev
         Vizitând laboratorul de chimie al Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din Timișoara și ascultând explicațiile domnului profesor Vasile Bercean am început să mă gândesc tot mai mult la chimie. Am început să înțeleg cât de importanta este chimia în viața omului. Ea poate fi interesantă, atractivă, periculoasă dacă te joci cu ea, dar în același timp necesară pt. că tot ceea ce ne înconjoară este materie, iar chimia se ocupă cu studiul ei. Chimia reprezintă o știință a vieții. CHIMIA este ştiinţa materiei. Chimia, deci, este știința care se ocupa cu studiul compoziției, proprietăților și transformărilor substanțelor din natură.
          CHIMIA ne ajuta să înţelegem mai mult lumea înconjurătoare , natura, laboratorul lăsat pentru noi de Dumnezeu ca să-l folosim pentru binele nostru şi al semenilor noştri.
           De fapt, de la începuturi oamenii au explorat şi exploatat acest tezaur folosind substanţele în starea lor naturală sau transformându-le, obţinând noi produse. (bronz, oţel, sticlă, porţelan, hârtie, vopseluri, uleiuri, alifii etc.) Încă din cele mai vechi timpuri omul a căutat răspunsul la multiplele taine ale naturii.  Chimia , fiind şi ea una dintre ştiinţele naturii, încearcă să răspundă la unele din ele. Studiind-o şi înţelegând-o, ne vom convinge că este o disciplină fundamentală,  prin faptul că se ocupă de obţinerea unor noi materiale utilizate în cele mai diverse domenii ale activităţii umane. Datorită chimiei omul a obţinut diverse produse alimentare, ţesături multicolore, medicamente ce combat diferite boli, pesticide, hârtie, mase plastice, anvelope, produse cosmetice,  cerneluri, detergenți. Oamenii ajunseseră să cunoască o mulțime de compuși chimici. Ei au  învățat să fabrice sticla, să utilizeze praful de pușcă, să bată monezi, turnau zei din bronz și obțineau coloranți care și-au păstrat prospețimea in ciuda timpului care distruge totul. Chimia ne-a dat soluții pentru necesitățile vitale ale omenirii: hrana, haine, adăpost. Copii fiind, visăm să primim de sărbători inelul cu care printr-o simpla rotire să facem minuni, să obținem comori și să transformam dovleacul în trăsură. Pentru specia umana inelul fermecat al copilăriei, e chimia. Cu ajutorul ei facem din pământ și bogățiile lui îngrășăminte, combustibili, coloranți, detergenți, aliaje, țesături, alimente, medicamente devenind din ce in ce mai puternice si mai independente de mediul înconjurător. Si mai presus de toate chimia a dat omenirii speranța in vindecarea unor boli care par fără leac, dar cine știe, in timp vor fi învinse de aceasta știința ce nu cunoaște limite.
                                                                                                   Bianca Lungu, clasa a VIII-a

joi, 22 noiembrie 2012

Mici chimiști in lumea lui Mendeleev

În data de 22.11.2012, elevii claselor a VII-a și a VIII-a, sub atenta supraveghere a d-nei prof. Minerva Rădoiu, au participat la activitatea „Substanţe și transformări”– vizită la laboratorul de chimie al Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului din Timișoara. Elevii au fost încântaţi de activităţile la care au participat, propuse de Dl. Prof. Vasile Bercean, profesor al acestei prestigioase instituții din Timișoara.
Scopul activității : să cunoască un laborator de chimie şi să experimenteze practic în laborator.
Obiective :
· să-şi formeze noţiunea de laborator de chimie;
· să respecte normele, cerinţele de desfăşurare a vizitei, normele de protecţie în laborator;
· să cunoască ustensilele de laborator;
· să experimenteze practic în laborator;
· să-şi însuşească informaţii noi din domeniul chimiei;
· să pună întrebări, să răspundă la întrebări;
· să socializeze.
La activitate au participat 20 de elevi.
Mulțumim și pe această cale conducerii facultății și in mod special Domnului Profesor, Bercean Vasile pentru amabilitatea si răbdarea de care a dat dovada.

 



     
D. I. Mendeleev