joi, 29 octombrie 2015

Emoţii, bucurie şi multă voie bună!

Anul acesta de Halloween, in loc să ne costumăm in vampiri, draci, demoni, vrăjitoare şi alte asemenea creaturi sinistre, am hotărat să oferim copiilor noştri cateva ore de joacă, pentru că joaca este principala preocupare a oricărui copil. Activitatea de astăzi, organizată in colaborare cu clubul educaţional “Cerino”, a oferit copiilor posibilitatea de recreere, de stimulare a imaginaţiei şi initiaţivei. Acest gen de activitaţi reprezită de fapt şi o modalitate plăcută de realizare a educaţiei.






















luni, 19 octombrie 2015

Prietena mea, cartea!

               MOTO 1:  „Copilul se naşte curios de lume şi nerăbdător de a se orienta în ea. Literatura îi satisface această pornire, îl încântă (...). A ieşi din lectură cu stimă pentru om, acesta este secretul marilor literaturi pentru copii şi tineret.” (George Călinescu)
              MOTO 2: "Lectura joacă un rol mare în viaţa copiilor, un rol mai mare decât pentru vârstnici. Cartea citită în copilărie rămâne prezentă în amintire aproape toată viaţa şi influenţează asupra dezvoltării ulterioare a copiilor. Din cărţile pe care le citesc, copiii îşi formează o anumită concepţie asupra lumii şi-şi însuşesc  anumite norme de conduită".                   (Nicolae Iorga)

             Ca profesor de limba şi literatura română, m-am lovit de multe ori de refuzul şi de îndepărtarea elevilor de lectură. Cu părere de rău am constatat că elevii de azi nu mai citesc, apelând la calculator pentru a afla informaţii noi.
             Marea majoritate a elevilor citesc doar pentru că se gândesc la consecinţe, că vor lua note mici, fără să simtă sau să înţeleagă ceea ce citesc. Tocmai de aceea, astăzi, in cadrul unui eveniment internaiţional dedicat lecturii, organizat in colaborare cu ISJ Timiş şi Asociația United Way Romania, am incercat să-i  constientizăm pe copii că lectura ocupă un loc esenţial în devenirea umană şi influenţează personalităţile aflate în formare. Incepând din gradiniţă cu povestile ilustrate, cu audiţii şi vizionari de filme, până in scoală când dorinţa de a citi le va indrepta paşii catre bibliotecă, sperăm ca prietenul nedespărţit şi cel mai drag copiilor să fie CARTEA. În afara cărţii nu poate fi concepută o cultură sistematică a individului şi implicit a societăţii. Ea e comoara fără de preţ în care unii îşi adună cele mai frumoase gânduri, pentru ca alţii să le poată folosi în voie.
 În cărţi căutăm răspuns la problemele vieţii, din paginile lor învăţăm rostul, cum să luptăm pentru realizarea unui vis. Cartea ajută pe oricine să înţeleagă frumuseţea vieţii, este izvor de cunoaştere şi înţelepciune, este un prieten apropiat sufletului nostru, cartea informează şi formează, cartea va trebui să ne fie un prieten drag toată viaţa.
Cartea luminează mintea şi sufletul oamenilor şi de aceea voi cultiva copiilor dragostea şi dorinţa de carte.





joi, 15 octombrie 2015

CAMPANIE DE PREVENIRE A TRAFICULUI DE PERSOANE

Şi tu poti fi o victimă traficului de persoane!!!
Deschide bine ochii!

Activitatea, realizată în cadrul orelor de dirigențiie, s-a adresat elevilor claselor V-VIII raspunzând nevoilor de informare corecta a copiilor pe tematica  traficului de fiinţe umane – problema care pană acum a fost  mai puțin abordată în cadrul şcolii.
Prin derularea acestei activităţi  am urmărit:
·         conştientizarea de către elevi, a riscului la care sunt expuşi copiii şi adolescenţii  în ceea ce priveşte abuzurile de toate felurile;
·         stabilirea rolului familiei şi cel al cercului de cunoscuţi în prevenirea acestor fapte, dar şi în comiterea lor;
·          conştientizarea riscurilor  de a deveni victimă a traficului de persoane, din punct de vedere individual, social şi legislativ;
·         informarea elevilor cu privire la aspectul penal al traficului intern şi internaţional de persoane; fapte ce intră în sfera acestei infracţiuni;
·         definirea termenilor : trafic de persoane, exploatarea unei persoane, prevenţie, a recruta , traficant, victimă, protecţie , combatere, asistenţa victimelor ;
·         identificarea şi detalierea etapelor traficului de persoane ;
·         profilul recrutorului ;
·         profilul victimei traficului de persoane ;
La realizarea proiectului au participat: prof. diriginţi de la clasele V-VIII: prof. Poenaru Mariana, prof. Măgăţ Radu, prof. Duna Roxana














duminică, 11 octombrie 2015

O altfel de ora de dirigentie........

Elevii clasei a V- a impreuna cu d-na diriginta, prof. Poenaru Mariana, au plecat cu microbuzul scolar in 08.10.2015 ,dupa ore, intr-o vizita in municipiul, Timisoara.
          Scopul principal a fost cunoasterea resedintei de judet, fapt ce a inlesnit d-nei diriginte sa-si cunosca mai bine clasa, acum la inceputul ciclului gimnazial. De asemenea, in astfel de imprejurari,  d-na profesoara  a avut in vedere si alte obiective educationale:  respectarea regulilor de circulatie pe strada si in mijloacele de locomotie , de pastrarea curateniei pe strada si in parcuri, de insusirea regulilor de buna convietuire etc.
         Practic elevii au colindat Timisoara de la nord la sud,  prin parcuri.  Primul parc a fost Parcul Botanic, a urmat Parcul Central,  Parcul Catedralei, apoi Parcul Rozelor si Parcul Coopiilor, unde copiii s-au jucat pe saturate. In final, a ajuns randul si Paracului Poporului.

          Copiii s-au simtit foarte bine, s-au relaxat si au cunoscut o parte din oras.






5 Oct. 2015 - Ziua Educatiei, Excursie la Alba Iulia


De Ziua Educatței ne-am propus să organizăm o excursie tematică “Alba Iulia – oraşul întregirii neamului”. Ne-am dorit să oferim elevilor noştri posibilitatea cunoaşterii frumuseților patriei noastre, precum şi cunoşterea trecutului istoric al neamului românesc pentru că Alba Iulia este oraşul care întruchipează idealurile de unitate şi identitate ale românilor de-a lungul veacurilor. Istoria oraşului Alba Iulia îndeamnă la respect, consideraţie şi aducere aminte a oamenilor şi faptelor care au făurit şi menţinut naţiunea şi statul român.
Grup ţintă: elevii claselor VI-VII
Excursia s-a desfaşurat in conformitate cu ORDINUL Nr.3.060/2014 privind aprobarea Condiţiilor de organizare a taberelor, excursiilor, expediţiilor si a altor activităţi de timp liber in sistemul de invăţămant preuniversitar, apărut in M.Of.Nr.99 din 7 februarie 2014 şi cu Procedura operaţională privind organizarea şi desfăşurarea taberelor/ excursiilor/ expediţiilor/ drumeţiilor şcolare, elaborată de ISJ Timiş.
Traseu:
Bucovăţ – Lugoj (centura Lugoj) – Făget – Mintia (intrare pe autostrada in apropiere de Deva, cu trecere pe langă – Deva – Simeria – Orăştie – Sebeş - Lancrăm – Alba Iulia (şi retur)