luni, 17 septembrie 2012

Cuvântul de deschidere a noului an școlar 2012-2013

                                              Dragi elevi și părinți, 
Stimați profesori și invitați,
          E toamna iar… şi odată cu ea îşi redeschid porţile instituţiile de învăţământ de pe întreg cuprinsul țării noastre, pentru a-i primi pe copiii mai mici sau mai mari, care, cu soarele-n priviri şi ochii întrebători, îşi caută grupa, clasa, dascălul. Iată-ne deci, în fața unui nou început de drum pe care pornim cu toții deopotrivă, cu elan și plini de speranță, dar pregătiți de noi provocări și de dorința de a fi mai buni, de a avea parte de cât mai multe împliniri și satisfacții.
          Ne bucurăm noi, cei mari, să-i primim, aşa cum îi stă bine unei gazde adevărate, cu sufletul deschis, cu grădiniţa şi şcoala curate, minunate. 
         Pentru cele 2 instituții școlare din comuna Bucovăț, anul şcolar 2012-2013 debutează cu clădiri bine puse la punct, cu săli proaspăt igienizate, uși şi mobilier vopsite , cu grupurile sanitare moderne, cu apă în interiorul clădirii, cu încălzire centrală dată in folosință încă din 2010. Toate strălucesc datorită seriozităţii cu care s-a muncit peste tot. Am încercat să facem ca școala și grădinița să fie cât mai primitoare pentru voi, dragi copii.
        Baza materială a instituțiilor noastre corespunde cerințelor unui învățământ de calitate. Mobilier școlar adecvat, nou în sala clasei pregătitoare, table ecologice, sistem audio, videoproiectoare, internet in toate sălile de clasă, cabinetul de informatică dotat cu 25 de calculatoare de ultima generație, aparate și instrumente de laborator pentru orele de fizică, chimie, biologie.  
        Avem o școală minunată, modernă, primitoare și strălucitoare care poate oricând să concureze ca și dotare și amenajare cu orice altă școală din județ și din țară. Toate acestea se datorează în primul rând domnului primar, Jivan Tiberiu, un suflet mare cât să cuprindă toţi copiii, fără deosebire, un primar care se implică în toate acţiunile noastre, ajutându-ne, împreună cu întreg colectivul pe care-l conduce.     
        Ne bucurăm mult că autoritățile noastre locale au înțeles că școala aparține comunității și prin urmare, comunitatea trebuie să-și asume responsabilitatea în administrarea unităților de învățământ.
        Începem cursurile anului școlar 2012-2013 cu speranța că toate realizările și eforturile noastre vor da roade, iar voi, dragi copii, veți beneficia de servicii educaționale de calitate.
       Un nou an școlar înseamnă pentru voi încă o treaptă în drumul vostru spre cunoaștere, către lumină. Posibilitatea de a fi mai buni, mai drepți, cinstiți și demni ne-o dă educația primită în școală. Școala este cea care poate să creeze cel mai bine deprinderi de muncă ordonată, poate cultiva frumosul și poate da încredere în capacitățile intelectuale și de voință.
       Să aveți convingerea că școala vă pregătește pentru viață, punând în valoare întregul vostru potențial intelectual și afectiv.
       Dragi elevi, voi trebuie să conștientizați că ființa umană fără educație este sortită izolării și anonimatului, în vreme ce omul educat are șansa devenirii, a integrării în societate și când vă este mai greu, vă invit să reflectați la cuvintele lui Aristotel care spunea că ”rădăcinile învățăturii sunt amare, dar roadele ei sunt dulci”.
      Așadar, pe acest drum al devenirii și al educației, ne angajăm împreună, elevi și profesori. Locul binecuvântat în care ne desfășurăm activitatea este școala.
     În școală, dragii mei, veți afla lucruri noi, veți dobândi noi deprinderi, vă veți lărgi orizontul de cunoaștere, veți învăța să învățați, să descoperiți lumea din jurul vostru, dar și să priviți în interiorul vostru, în voi înșivă pentru a descoperi ce vreți de la viață și cum anume să dobândiți lucrurile dorite.
      Este necesar, dragi elevi, să înțelegeți că trebuie să învățați nu atât pentru școală, cât mai ales pentru viață. Noi, profesorii, vă stăm alături, călăuze și prieteni mai mari la care puteți apela ori de câte ori aveți nevoie. Noi dorim să vă sădim în suflete încrederea și respectul pentru valorile umane fundamentale: binele, adevărul, speranța, munca, încrederea, responsabilitatea, seriozitatea, punctualitatea, toleranța, spiritul de echipă, aprecierea muncii celorlalţi, competitivitatea…
     Școala în care învățați este un lăcaș cu tradiție și de-a lungul timpului școala noastră a câștigat un loc binemeritat în învățământul din jud. Timiș. Vă invit să considerați că a fi elev la Școala Gimnazială din comuna Bucovăț este o cinste pentru voi pentru că aici au învățat părinții și bunicii voștri. Totodată este și o responsabilitate pentru că trebuie să ducem împreună mai departe tradiția acestei școli care în acest an școlar împlinește 236 de ani de existență.
     Un cuvânt special de bun venit adresez copiilor de la grădiniță, bobocilor de la clasa pregătitoare și de la clasa I, precum și elevilor din clasa a V-a. Adresez urări de succes tuturor elevilor și în mod deosebit elevilor din clasa a VIII-a pe care îi așteaptă un an greu, la sfârșitul căruia vor avea de susținut un examen.
      Dragi părinți, vă asigurăm că vom face tot ceea ce ne stă în putință pentru a răspunde exigențelor Dumneavoastră.
     Copiii D-voastră au profesori bine pregătiți, baza materială este modernă, localul este modernizat și vă pot garanta securitatea copiilor dumneavoastră atunci când sunt la școală și la toate activitățile organizate de și în instituția noastră. Vă rugăm să răspundeți chemărilor școlii pentru că fără o colaborare strânsă școală – familie este greu să reușim.
     Înțelegem că viața în care trăim nu este ușoară, că timpul Dumneavoastră înseamnă îndeplinirea obligațiilor de serviciu, dar vă rugăm să înțelegeți că prioritatea cea mai mare sunt copiii D-voastră. Copiii sunt viitorul nostru. De felul in care îi creștem și educăm depinde viitorul familiei noastre și lumea de mâine. Poate fi o lume a progresului, a înțelegerii sau o lume măcinată de conflicte, de ură și distrugeri. Datori suntem, de aceea, să facem tot ce ne stă in putință să nu greșim, în creșterea și educarea lui. Așteptăm sfaturile și sprijinul D-voastră.
    Mă adresez acum dumneavoastră, stimați colegi, îmi exprim încrederea în corpul profesoral al școlii noastre și vă asigur de respectul și sprijinul meu.Vă doresc sănătate și putere de muncă în activitatea frumoasă și plină de responsabilitate pe care o desfășurați în educația copiilor din Bucovăț.
     Gândurile mele bune, încărcate de încredere și dorința de a conlucra mai bine în acest an școlar care tocmai se deschide azi, se îndreaptă către comunitatea locală, beneficiarul indirect al educației. Mulțumesc încă o dată primăriei, Consiliului Local al comunei noastre fără de care grădinița și școala nu ar fi arătat astăzi așa cum arată ele acum. De aceea, afirm cu încredere, că reușita reformei în educație, de care se vorbește de atâta vreme, presupune implicarea reală a comunității locale, cea care deja contribuie în bună măsură la susținerea materială a procesului educațional.
     Învățământul românesc are nevoie de noi toți, profesori, părinți, administrație locală și de toate instituțiile din comună: poliție, dispensar, agenți economici. Toți trebuie să punem umărul și sufletul pentru ca Școala Gimnazială din Bucovăț să fie așa cum ne-o dorim.
      Fie ca noul an şcolar să însemne atât pentru personalul didactic şi nedidactic, cât şi pentru copii şi părinţi, bucurii, satisfacţii, împliniri şi multă sănătate!
      Așa să ne ajute Dumnezeu!
                                                         Director,
                                                         Prof. Velinca Bogici


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu