luni, 16 septembrie 2013

Discursul directorului la inaugurarea noului an școlar, 2013-2014




Dragi elevi și profesori, Stimați părinți și ivitați,

Iată-ne astăzi în fața unui nou început! Astăzi este prima zi din noul an școlar, o zi importantă pentru noi, deoarece în aceste momente copiii au prioritate.
Chiar dacă vacanța niciodată nu e suficientă, așteptăm cu nerăbdare una din cele mai mari sărbători a toamnei, începerea școlii.
Pășim în noul an școlar 2013-2014, pe care ni-l dorim cu toții mai bun, cu multe realizări frumoase, cu credință și speranță într-o lume mai bună. Fiecare an școlar aduce cu sine momente de neuitat. Se spune că anii de școală sunt cei de care ne aducem aminte cu cel mai mare drag peste ani.
          Noul an scolar aduce mai multe schimbari, dintre care cele mai importante sunt creşterea ponderii mediei la Evaluarea Nationala la 75 la suta, faţă de 50 la suta cât a fost până acum, si reducerea la 25 la suta a ponderii notelor din ciclul gimnazial pentru admiterea la liceu, pregatirea bacalaureatului din prima zi de şcoala, introducerea simularii bacalaureatului la clasa a XI-a şi evaluarea periodică la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a.  Astfel, potrivit Legii Educației Naţionale, elevii vor fi evaluați in fiecare an la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a. Elevii de clasa a II-a vor fi testați la scris-citit si matematica, elevii de clasa a IV-a la limba română, textul scris și matematica, iar elevii clasei a VI-a la limba și comunicare, respectiv matematica și științe. Rezultatele acestor evaluări nu se trec în catalog, ci stau la baza realizării de către profesori a unor planuri individualizate de învățare si sunt aduse la cunostință părinților elevilor. Potrivit LEN, rezultatele evaluarii fac parte din portofoliul educațional al elevului.
Ca la fiecare început de an școlar, oamenii școlii noastre vă întâmpină nu numai cu sălile de curs și manualele pregătite, dar și cu suflete deschise și cu urări de bine, atât pentru elevii și preșcolarii care ne calcă pentru prima dată pragul școlii și grădiniței, dar în aceeași măsură și pentru cei ce revin.
Pentru cele două instituții școlare din Bucovăț, anul școlar 2013-2014, debutează cu clădiri bine puse la punct, cu baza materială cerespunzătoare cerințelor unui învățământ de calitate. Avem o școală modernă, primitoare, curată, dotată cu ultima tehnologie în domeniul educațional. Toate acestea se datorează implicării autorităților locale și în special domnului primar, Jivan Tiberiu care a înțeles că atunci când se investește în copii, se investește în viitor.
Începem cursurile anului școlar 2013-2014 cu speranța că toate realizările și eforturile noastre vor da roade, iar voi, dragi copii, veți beneficia de servicii educaționale de calitate.
Dragi copii,
Ne-am dori să considerați școala și grădinița din Bucovăț drept a 2-a voastră casă și ca urmare, să-i respectați pe oamenii ei, fie profesori, fie personal administrativ, s-o îngrijiți și s-o remodelați după imaginația și personalitatea voastră. Ne-am dori ca la finalul școlarizării voastre în această instituție, fiecare dintre voi să puteți pleca înarmați cu un bagaj de cunoștințe bun, cu amintiri frumoase, relații de prietenie pentru o viață, cu repere morale solide pentru viitor.  Să aveți convingerea că școala vă pregătește pentru viață, punând în valoare întregul vostru potențial intelectual și afectiv.
Ne-am dori să tratați școala ca pe un drept și nu ca o obligație. Prin urmare, implicați-vă așa cum ați făcut și în anul precedent, în problemele școlii, căutați să fiți utili celor din jur și responsabili în tot ceea ce faceți. Fiți receptivi și deschiși pentru că volumul de cunoștințe, aptitudini, valori și sentimente obținut în perioada școlii îl veți purta cu voi toată viața! Nu uitați că educația autentică se bazează pe toleranță, respect, responsabilitate și bunul simți ca valori fundamentale.
Doar prin educație veți putea fi proprii voștri stăpâni și veți putea face alegerile potrivite pe mai departe in viața personală. Nicolae Iorga spunea: ” Școala este tot ce vezi și tot ce auzi. Ea trebuie să te învețe să fii propriul tău dascăl, cel mai bun și cel mai aspru.”  Așadar, parafrazându-l pe marele om de cultură, vă invit, dragi elevi, să aveți încredere că ceea ce veți realiza în această școală, va însemna enorm de mult pentru viitorul vostru, iar aceasta trebuie să vă dea încredere deplină în puterile voastre.
Doresc să mă adresez acum celor mai mici membri ai comunității noastre școlare, preșcolarilor de la grădiniță și părinților acestora.
Vacanța a trecut și odată reveniți la grădiniță vă așteaptă, dragi copii, noi responsabilități. Pentru a desluși tainele acestei lumi, vă sunt alături doamnele educătoare și împreună veți învăța tot ce este cuviincios și bine. Intrarea copiilor în grădiniță cu debutul perioadei preșcolare încă de la vârsta de 2 ani, este un moment foarte important pentru copii dar și pentru părinți. Dragi părinți, vă rog să conștientizați că în grădiniță copiii D-voastră primesc o educație de cea mai bună calitate. Aici ei învață să socializeze să descopere lumea din jurul lor și tot acum se dobândesc calități care vor dăinui în timp precum: cinstea, hărnicia, onoarea, bunătatea…. Vrem să-i ajutăm pe cei mici să ajungă oameni demni, respectuoși și capabili să ia hotărâri responsabile.
Dorim ca și de acum încolo colaborarea d-voastră cu grădinița să fie bună și chiar mai bună decât în anii precedenți, să vă implicați cu toată dăruirea în activitățile pe care le desfășurăm cu și pentru copiii d-voastră.
Urez ”Bun venit în școala noastră!” celor 16 boboci din clasa pregătitoare, precum și celor 13 elevi din clasa I care, sfioși, timizi, curioși, privesc în jur, părându-li-se totul supradimensionat . Sperăm ca anii pe care-i veți petrece aici să fie cei mai frumoși pe care nu-i veți uita niciodată.
De asemenea un cuvânt special de ”Bun venit!” adresez elevilor de la clasa a V-a . Aveți în fața voastră 4 ani de viață, 4 ani de gimnaziu. Veți afla lucruri noi, interesante și utile. Astăzi veți avea ocazia să va cunoașteți diriginta – in persoana d-nei prof. Rădoiu Minerva, persoana care vă va fi aproape in toți acești 4 ani de școală, ghidându-vă, ajutându-vă și sfătuindu-vă. Aveți o mulțime de alte persoane pe care le veți cunoaște – cadre didactice și pe colegii mai mari de clasă. 
Adresez urări de succes tuturor elevilor și în mod deosebit elevilor din clasa a VIII-a pe care îi așteaptă un an greu, la sfârșitul căruia vor avea de susținut un examen. Sperăm ca și voi veți repeta reușita generației precedente și veți obține rezultate frumoase la Evaluarea Națională. Îmi exprim convingerea că veți reuși dacă veți învăța și dacă prioritatea voastră numărul unu va fi învățătura. Noi, dascălii voștri, suntem pregătiți să vă ajutăm și să vă punem la dispoziție priceperea, cunoștințele și timpul nostru pentru a vă ajuta să reușiți. Pentru noi fiecare elev reprezintă o personalitate în devenire a cărei evoluție o monitorizăm în permanență. Nu va fi ușor dar munca voastră va fi răsplătită pe măsura strădaniei voastre. Trebuie să învățați acum pentru a avea posibilitatea să obțineți rezultate bune la învățătura și trebuie să fiți conștienți că după terminarea anilor de școală veți fi nevoiți să vă descurcați singuri, fără ajutorul părinților. Poate că unii dintre voi veți reveni cândva, peste ani, în comunitatea noastră ca niște specialiști de valoare. Ce răsplată mai bună putem avea noi, ca dascăli decât să vă vedem pe voi, elevii și copiii noștri, oameni realizați, că nu ne uitați peste ani, pe noi, ca dascăli!?
Dragi elevi, aveți tot sprijinul meu, al cadrelor didactice și al părinților în activitățile educative pe care vreți să le desfășurați. Aveți la dispoziție cadre didactice pregătite, precum și săli de clasă moderne care asigură confortul necesar pentru desfășurarea orelor, iar ceea ce trebuie voi să aveți în vedere este să ascultați de domnii profesori și de părinți, pentru că ei sunt în măsură să vă ofere o educație potrivită. 
Dragi părinți, copiii d-voastră au profesori bine pregătiți, baza materială este modernă, localul este modernizat și vă pot garanta și în acest an securitatea copiilor dumneavoastră atunci când sunt la școală și la toate activitățile organizate de și în instituția noastră. Școala și grădinița oferă un spațiu educativ sigur în care copiii se pot dezvolta. Aici le oferim un mediu prietenos, promovând aceleași valori ca și în anii precedenți: binele, adevărul, speranța, munca, încrederea, responsabilitatea, seriozitatea, punctualitatea, toleranța, spiritul de echipă, aprecierea muncii celorlalţi, competitivitatea…
De aceea vă rugăm să răspundeți chemărilor școlii pentru că fără o colaborare strânsă școală – familie este greu să reușim. Datoria noastră comună este să ne dăm silința să formăm din copilul nostru un Om și un caracter.
Stimați părinți, vă urez să aveți parte de sănătate multă, să le fiți mereu alături, să vă bucurați de copiii dumneavoastră și să nu uitați – ”Copiii dumneavoastră sunt și copiii noștri!”.
Mă adresez acum dumneavoastră, stimați colegi, îmi exprim încrederea în corpul profesoral al școlii noastre și vă asigur de respectul și sprijinul meu. Dragii mei colegi, vă mulțumesc pentru dăruirea voastră, pentru profesionalismul de care dați dovada an de an și vă urez sănătate și putere de muncă. Datoria d-voastră de profesori este să oferiți copiilor exemple pozitive, să găsiți programe speciale pentru a-i determina pe elevi să învețe și să înțeleagă care este rolul școlii. Nimic nu poate înlocui ceea ce face un dascăl cu clasa de elevi în care intră. Acolo este succesul școlii, în asta stă performanța școlii. În sala de clasă reușim să-i creștem drepți, deștepți și buni pe acești copii.
Pentru mine, ca și pentru d-voastră Școala Bucovăț înseamnă foarte mult și nu-mi este indiferent felul de a fi al acestei școli. Împreună cu colegii mei, cadre didactice sau personal auxiliar ne-am străduit să tindem spre o școală de rafinament, de bun-gust, spre o școală cochetă, cu personalitate, spre un loc unde toată lumea să se simtă bine si în siguranță. Este o muncă în echipă care a dat rezultate, pentru ca ”nu zidurile unei școlii contează, ci spiritul ce domnește in ea”. Afirm cu certitudine că școala noastră astăzi poate fi considerată un etalon și un model instituțional pentru multe școlii din județ și nu numai.
           Gândurile mele bune, încărcate de încredere și dorința de a conlucra mai bine în acest an școlar care tocmai se deschide azi, se îndreaptă către comunitatea locală, beneficiarul indirect al educației. Faptul că suntem prezenți aici, la acest eveniment demonstrează că toate instituțiile comunei noastre acordă o deosebită atenție educației și înțelegem rolul ei în societate. Mulțumesc Consiliului Local și primăriei, domnului  Juvan Tiberiu, primarul  comunei noastre pentru sprijinul acordat fără de care grădinița și școala nu ar fi arătat astăzi așa cum arată ele acum. De aceea, afirm cu încredere, că reușita reformei în educație, presupune implicarea reală a comunității locale, cea care deja contribuie în bună măsură la susținerea materială a procesului educațional.
            Învățământul românesc are nevoie de noi toți, profesori, părinți, administrație locală și de toate instituțiile din comună: poliție, dispensar, biserică, agenți economici. Toți trebuie să punem umărul și sufletul pentru ca Școala Gimnazială din Bucovăț să fie așa cum ne-o dorim.
            În încheiere, vă urez tuturor un an școlar frumos, cu rezultate cât mai bune de care să ne bucurăm cu toții. Tuturor elevilor le doresc, în noul an, mult succes, sănătate și spor la învățătură. Fie ca noul an şcolar să însemne atât pentru personalul didactic şi nedidactic, cât şi pentru copii şi părinţi, bucurii, satisfacţii, împliniri, putere de muncă şi multă sănătate!
          Așa să ne ajute Dumnezeu!
                                                              Director,
                                                        Prof. Velinca Bogici


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu