marți, 24 septembrie 2013

Uniforma şcolii - onoare şi rafinament


Motto:
"Tot ceea ce n-avem de la nastere si de care avem nevoie cand suntem mari, ne este dat prin educatie. Aceasta educatie ne vine de la natura, de la oameni sau de la lucruri."                  (J.J.Rousseau)

Uniformele sunt purtate de către elevi în şcolile din toată lumea. Acestea variază de  la o ţară la alta,  de la un tricou standard la ţinute complexe, sofisticate uneori, care oferă elevilor un aspect formal.

În ţara noastră, uniforma a fost  introdusă de către academicianul Theodor  Costescu, în 1897. Înainte de instaurarea  regimului comunist, uniforma era un  motiv de mândrie pentru elevii şcolilor româneşti, fiecare unitate şcolară având  propria uniformă.
În timpul comunismului, tinerii României erau îmbrăcaţi toţi la fel, de aceea s-a născut o atitudine ostilă faţă de uniforma şcolară.
Legea privind creşterea siguranţei in unitătile de invăţământ prevede ca elevii să poarte semne distinctive, cum ar fi uniforme, ecusoane sau eşarfe, la toate nivelurile de invăţământ. Actul normativ a fost gândit pentru a spori siguranţa copiilor.
 Deşi unii adolescenţi consideră că li se ingrdăeşte libertatea, că e o intoarcere in trecut, foarte mulţi părinţi şi dascali sunt de părere că este o idee bună, care va duce şi la reducerea diferenţelor sociale dintre elevi.
Scoala Gimnazială Bucovăţ este o şcoală cu tradiţie, care a reintrodus uniforma incă in anul 2007. Noi considerăm că uniforma  şcolară  asigură un plus de educare, de obişnuire a copiilor cu respectarea unor reguli. Prin adoptarea uniformei şcolare se poate promova siguranţa in şcoală  iar ”intrușii” sunt  ușor de recunoscut. De asemenea, se îmbunătăţeşte disciplina, se consolidează mediul de învăţare.
Elevii care poartă uniformă au tendinţa să ia şcoala mai în serios si  adoptă o anumită conduită impusă de aceasta.  Uniforma conferă sentimentul de apartenenţă la un grup şi mândria de a fi elevii unei anumite şcoli.
Elevii care poartă uniformă sunt mult mai frumoşi, decenţi şi responsabili....Si nu in ultimul rând, uniforma  inseamnă să nu se mai streseze in fiecare dimineaţa să-si aleagă ţinuta de şcoală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu