luni, 19 octombrie 2015

Prietena mea, cartea!

               MOTO 1:  „Copilul se naşte curios de lume şi nerăbdător de a se orienta în ea. Literatura îi satisface această pornire, îl încântă (...). A ieşi din lectură cu stimă pentru om, acesta este secretul marilor literaturi pentru copii şi tineret.” (George Călinescu)
              MOTO 2: "Lectura joacă un rol mare în viaţa copiilor, un rol mai mare decât pentru vârstnici. Cartea citită în copilărie rămâne prezentă în amintire aproape toată viaţa şi influenţează asupra dezvoltării ulterioare a copiilor. Din cărţile pe care le citesc, copiii îşi formează o anumită concepţie asupra lumii şi-şi însuşesc  anumite norme de conduită".                   (Nicolae Iorga)

             Ca profesor de limba şi literatura română, m-am lovit de multe ori de refuzul şi de îndepărtarea elevilor de lectură. Cu părere de rău am constatat că elevii de azi nu mai citesc, apelând la calculator pentru a afla informaţii noi.
             Marea majoritate a elevilor citesc doar pentru că se gândesc la consecinţe, că vor lua note mici, fără să simtă sau să înţeleagă ceea ce citesc. Tocmai de aceea, astăzi, in cadrul unui eveniment internaiţional dedicat lecturii, organizat in colaborare cu ISJ Timiş şi Asociația United Way Romania, am incercat să-i  constientizăm pe copii că lectura ocupă un loc esenţial în devenirea umană şi influenţează personalităţile aflate în formare. Incepând din gradiniţă cu povestile ilustrate, cu audiţii şi vizionari de filme, până in scoală când dorinţa de a citi le va indrepta paşii catre bibliotecă, sperăm ca prietenul nedespărţit şi cel mai drag copiilor să fie CARTEA. În afara cărţii nu poate fi concepută o cultură sistematică a individului şi implicit a societăţii. Ea e comoara fără de preţ în care unii îşi adună cele mai frumoase gânduri, pentru ca alţii să le poată folosi în voie.
 În cărţi căutăm răspuns la problemele vieţii, din paginile lor învăţăm rostul, cum să luptăm pentru realizarea unui vis. Cartea ajută pe oricine să înţeleagă frumuseţea vieţii, este izvor de cunoaştere şi înţelepciune, este un prieten apropiat sufletului nostru, cartea informează şi formează, cartea va trebui să ne fie un prieten drag toată viaţa.
Cartea luminează mintea şi sufletul oamenilor şi de aceea voi cultiva copiilor dragostea şi dorinţa de carte.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu