duminică, 10 decembrie 2017

Mergem la operă! Cum ne comportăm?


Dragi copii,

Astăzi mergem la operă. Vom viziona opera ”Norma”, de Vicenzo Bellini. Este o operă foarte frumoasă, tragică, cu un final dureros, dar din care vom invăța multe lucruri. Opera face parte din stilul Belcanto, adică, acel cânt frumos. O să auziți magnifică arie ”Casta Diva” care a facut-o pe soprana Maria Callas, vedeta tuturor timpurilor.
Este primul spectacol de operă la care asistăm in această formație (elevi + profesori) și de aceea, vă rog să țineți seamă de următoarele aspecte:
A fi spectator la operă sau într-o sală de concerte presupune o minimă pregătire prealabilă.
In primul rând este bine să citim conținutul piesei. Dl. Prof. Milencovici Alex Daniel a făcut un scurt rezumat și o voi atașa aici.
In al doilea rând trebuie să ne odihnim in prealabil, pentru că nu ne ducem acolo să moțăim, să căscăm ori să ne plictisim.
Un alt aspect al pregătirii este ținuta. Ținuta de spectator de operă sau teatru este alta decât cea de stradă, stadion etc. Deci NU tricourilor, adidașilor, rucsacurilor, ghiozdanelor oricât de ”cool” ar fi acestea!!!
De asemenea, ori că ești băiat sau fată, femeie sau bărbat, în sala de spectacole nu se intră cu șapca, pălăria sau căciula pe cap, nici cu geaca sau paltonul. Toate se lasă la garderobă. Un parfum discret e binevenit și fără prea multe accesorii! Eleganța  constă in simplitate (dar despre asta, vorbim altădată!!!).
In sala de spectacole e bine să intrăm cu 10 min. mai devreme ca să ne găsim din timp locurile rezervate. Dacă se întâmplă să întârzie cineva, se așază unde se poate și așteaptă pauza pentru a-și căuta locul indicat pe bilet. Când trecem spre locul nostru, o facem cu fața spre spectatori și le mulțumim că ne-au făcut loc să trecem.
In timpul spectacolului discreția este obligatorie! Ne închidem neapărat telefoanele! Nu fluierăm, nu zâmbim ”cu voce tare”, nu vorbim cu vecinul de scaun, nu îngânăm aria operei dacă ne place! Toate acestea indică faptul că nu respectăm actorii și munca lor!
Dacă ne este foame sau sete, așteptăm pauza și mâncăm la bufet.
La sfârșitul spectacolului de operă, ne ridicăm în picioare și răsplătim actorii cu aplauze până când încetează să se mai ridice cortina. Abia după aceea ne ducem la garderobă, stăm frumos la coadă și ne ridicăm hainele! Nu ne grăbim! Microbuzul școlii ne va aștepta in parcarea apropiată! 
Când ajungem la microbuz, îi mulțumim lui nenea Peti că ne-a așteptat și ne-a adus la spectacol!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu