vineri, 11 septembrie 2020

In atenția părinților

 

 ÎN ATENȚIA PĂRINȚILOR!

 

Pregătirea copilului pentru participarea fizică la prima zi de școală 14 septembrie:

 

v  Explicați-i copilului că, deși școala se va redeschide, viața de zi cu zi nu va fi la fel ca înainte, deoarece trebuie avem grijă de noi și evităm răspândirea infecției.

v Explicați-i copilului cum va arăta clasa: de exemplu, faptul stau singuri în bancă, ncile se află la distanță unele de celelalte, profesorii mențin distanța fizică etc. Discutați despre interacțiunea cu colegii de clasă și profesorii.

v   Explicați-i regulile pe care trebuie le respecte au fost create pentru protecția lui și a celor din jur și sunt temporare.

v Învățați copilul și practicați acasă tehnicile adecvate de spălare a mâinilor, în special înainte și după masă, strănut, tuse și manevrarea măștii de protecție.

v Sfătuiți-vă copilul nu consume în comun ncare sau băuturi și nu schimbe cu ceilalți obiectele de folosință personală (atenție la schimbul de telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.). De exemplu, nu oferiți nimic de ncat sau de băut întregii grupe/clase la ziua de naștere sau cu alte ocazii.

v Învățați copilul să-și pună și să-și scoa masca fără atingerea suprafeței care vine în contact cu fața. Explicați-i importanța purtării măștii și a modului în care aceasta protejează alte persoane (de exemplu, pe  domnii profesori sau colegii) de îmbolnăvire. Lăudați-vă copilul pentru a purtat masca corect.

v Dacă poar o mască reutilizabilă (de pânză), puteți să-i imprimați pe mască un personaj pe care îl îndrăgește. Permiteți fetițelor să-și aleagă măști care se asorteze cu uniforma sau ținutele preferate.

v În cazul în care copilul dumneavoastră se deplasează la școală cu microbuzul, vorbiți-i despre importanța respectării distanței fizice și a purtării măștii de protecție pe toa durata călătoriei.


Organizarea participării la școală și comunicare:

   Asigurați-vă aveți datele de contact ale persoanei care coordonează activitățile de prevenire a infecției cu SARS-COV-2 în școală ( 0732565074), ale învățătorului sau dirigintelui. Verificați dacă școala deține datele dumneavoastră actuale de contact.

 

   Identificați în familie sau anturaj o persoană de contact în caz de urgență, pentru situațiile în care dumneavoastră nu sunteți disponibil. Comunicați cadrului didactic care se ocupă de copil datele de contact ale persoanei / persoanelor autorizate ia copilul (copiii) de la școală.

 

   Dacă un părinte conduce dimineața mai mulți copii la școală, cu mașina, asigurați-vă toate persoanele poar mască în interiorul autovehiculului.

 

Starea de sănătate a copilului și familiei:

 Asigurați-vă fata / băiatul dumneavoastră este la zi cu toate vaccinurile recomandate. Consultați medicul de familie.

Ø În fiecare dimineață, verificați starea de sănătate a copilului pentru a vedea dacă prezintă semne de boală.

Ø Copilul nu va fi adus în colectivitate dacă prezintă simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți respiratorii, diaree, vărsături etc.).

Ø Mai mult, în cazul apariției febrei sau a altor simptome care creează suspiciune de COVID-19 la copil sau la un membru al familiei dumneavoastră, se impune izolarea la domiciliu a acestuia și participarea online.

Ø În situația în care copilul are febră, simptome respiratorii, diaree, vărsături, contactați telefonic medicul de familie sau serviciile de urgență, după caz, și nu duceți copilul la școală. 

Ø Dacă copilul dumneavoastră a intrat în contact cu un caz COVID-19, acesta nu trebuie mear la școală.

Ø Dacă dumneavoastră aveți simptomatologie respiratorie, răneți acasă și nu duceți copilul la școală. 

Ø În cazul în care copilul se îmbolnăvește în timpul programului (la școală), organizați preluarea acestuia de la școală cât mai repede și contactați medicul de familie sau serviciile de urgență (112), după caz.

Ø Aceia dintre dumneavoastră care au copii cu nevoi speciale sau cu afecțiuni medicale cronice se pot întreba cum este mai bine aibă grijă de copilul lor în timpul pandemiei COVID-19. În acest caz, dacă trimiteți copilul la școală, trebuie respectate măsurile simple de precauție care se aplică tuturor familiilor. 

Ø Dacă, analizând beneficiile și riscurile, ajungeți la concluzia nu puteți trimite copilul la școală în condiții de siguranță, contactați școala pentru a afla care sunt soluțiile oferite pentru asigurarea procesului educațional la distanță. Copiii vor reveni la școală doar cu acordul dumneavoastră scris și cu avizul medicului de familie.


Organizarea activității în caz de îmbolnăvire sau de   închidere a școlii:


o Identificați din timp o persoană care vă poate supraveghea copilul în cazul închiderii școlii sau al carantinei și luați în considerare posibilitatea de a lucra la domiciliu sau de a intra în concediu de odihnă, dacă situația o impune.

 

o Școala  oferă consiliere psihologică elevilor, pentru a-i ajuta se adapteze noilor condiții din școală. Dacă este cazul, solicitați informații despre aceste servicii.

o   Dezvoltați un plan pentru a proteja membrii familiei care se află în grupa de risc crescut de boală severă. Dacă bunicii sunt cei care se ocupă de copil în absența dumneavoastră, luați în considerare identificarea unei alternative.

Activități zilnice:

v Însoțiți copilul doar până la intrarea în curtea școlii. 

v Evitați contactul apropiat cu alte persoane la intrarea în școală.

v Asigurați-vă ați îmbrăcat copilul corespunzător, inclusiv pentru eventualitatea petrecerii unei părți din timp în aer liber.

vCurățați / dezinfectați zilnic acasă aparatele electronice ale copilului (telefon, tabletă, computer, mouse).

v Dezvoltați o rutină zilnică înainte și după școală - de exemplu, lucruri de luat la școală dimineața (dezinfectant și mască de rezervă) și lucruri de făcut la întoarcerea acasă (spălarea imedia a mâinilor și spălarea măștii uzate).

v Folosiți un produs pentru dezinfectarea mâinilor care să conțină cel puțin 70% alcool. Asigurați-vă utilizați un produs sigur, fără metanol (este toxic).

v Puneți în ghiozdanul copilului dumneavoastră un recipient (de exemplu, o pungă de rtie etichetată) în care să-și depoziteze masca atunci nd nu o poar (de exemplu, nd mănâncă). După scoaterea măștii, copilul își va igieniza din nou mâinile.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu